MAROKKO: een kleurrijke rondreis van de Koningssteden over de Atlas tot de Sahara.
Omdat onze reisplannen naar IRAN voor de derde maal op rij (ik vrees er nooit meer te geraken) opgezegd zijn door de immer aanwezige druk van een totalitair regime,
moesten we uitkijken naar een andere bestemming uit onze bucket-list.
Het werd een rondreis die in de corona-periode ook al eens was uitgesteld:
Marokko van 21 tot 30 september.
We hadden het genoegen om met een charmante groep Nederlandse vrienden naast de Marokkaanse Koningssteden, met hun rijke magreb cultuur,
ook het natuurschoon van het Atlasgebergte, de oases, kasba’s en zelfs de fascinerende Sahara te ontdekken.
Je leest er op deze webpagina alles over:
https://www.anwb.nl/vakantie/reis/10-daagse-groepsrondreis-marokko
Ons programmaschema:
1. Amsterdam – Casablanca
2. Casablanca – Rabat – Meknès
3. Meknès – Volubilis – Fès
4. Fès
5. Fès – Ifrane – Midelt – Erfoud
6. Erfoud – Merzouga
7. Merzouga – Tineghir – Todrakloof – Quazzarate
8. Quazzarate – Aït Ben Haddou – Marrakech
9. Marrakech
10. Marrakech – Amsterdam
TIP:
* Laat je niet afschrikken bij de file voor de Saadische graven in Marrakesh. Schitterend voorbeeld van Islamitische bouwkunst.
* Bezoek in Marrakesh het centrale plein voor de Soek zowel overdag (slangenbezweerders) als ’s avonds (Marokkaanse ambiance!).
* De Majorelle-tuin van Yves Saint Laurent in Marrakesh zit niet in het programma.Zelf zeker doen. Prachtig!
De indruk die Marokko achterlaat zijn nog intenser na dan tijdens de rondreis. Je krijgt ook meer begrip voor de Marokkaanse bevolking in eigen land.
Oost USA: from New York to Washington DC: een reis in de geschiedenis!
We hebben bij eerdere Amerika-reizen de westkust, de plains en de rocky’s bezocht.
Maar om de geschiedenis te vatten van dit continent moet je aan de oostkust zijn.
In combinatie met Oost-Canada hebben we de regio rond Boston bezocht: het gebied van de ‘founding fathers’ én het startpunt van de Amerikaanse revolutie.
Zo niet nog belangrijker, is het vervolg van deze revolutie onder generaal Washington. Dan moet je in Virginia zijn!
En gezien we Moskou en Sint-Petersburg reeds op de teller hebben, maar nog nooit in New York en Washington DC, was het dus een ook een stedentocht!
We zijn dus van 10 tot 23 mei naar de Oostkust van Amerika getrokken.
De reis werd op maat voorbereid door Denise Martens van US travel
Een puike organisatie, en een dikke pluim voor Denise! Correct, prima prijs/kwaliteit, onberispelijke service. Niet twijfelen.
De vlucht heen en terug was met United Airlines vanuit Zaventem.
Heen naar JFK Airport en terug vanuit Dulles Airport.
Vanuit JFK kan je met de combinatie monorail Airtrain tot Station Jamaica (15’) en nadien de trein LIRR Long Island Rail Road tot Penn-station nemen. Deze laatste doet er slechts 20 min. over.
Het stedengedeelte ging met het lokale metronet. De verbinding NY tot Philadelphia was met de AMTRAK. Met een Nissan Rogue van ALAMO deden we het rondreisgedeelte.
En dan nu ons programma:
10 tot 14 mei: NEW YORK:
Verblijf: Wyndham New Yorker.
Een iconisch art-deco-hotel centraal gelegen en onmiddellijk bij Penn Statio, Madison Square Garden, Macy’s en de Empire State Building. Het Tick Tock restaurant ligt in het hotel.
We sliepen op de 36e verdieping. NY never sleeps! Er is de ganse dag drukte én vooral lawaai (politie, ambulances, …). Dus een goed stel oordopjes is voor een zekere slaaprust een must!
Gezien ontbijt in America meestal beneden alle peil is; hebben we dit opgelost door op onze kamer zelf te ontbijten met ‘koffiekoeken’ en onze eigen koffie.
We nemen op reis altijd een waterkokertje en oploskoffie mee!
TIP: De toegang tot de metro kan met een Maestro-card, wat bijzonder gemakkelijk is.
Een kleine vier dagen is eigenlijk alleen voldoende voor de grootste bezienswaardigheden en dit enkel in Manhattan: Ellis Island, Ground Zero, Times Square, 5th Avenue, Central Park, … Uiteraard de grote iconische musea voor moderne kunst: MOMA, Whitney, Guggenheim. Maar de wachtrijen aan de MET waren zo lang, dat we die hebben geskipt. Hetzelfde voor het Natuurhistorische museum. Ook het futuristische New Museum rond eigentijdse kunst kon niet meer in ons tijdschema.
Je kan natuurlijk uit verschillende observationdecks kiezen; waaronder naast de Empire State Building, de recentere The Edge en het spectaculaire nieuwe One World Trade Center. Maar gezien ik last heb van hoogtevrees was de klassieke Top of the Rocks in het Rockefeller Centre voldoende. Het heeft een veilig én breed platform!
Alle wijken van Manhattan hebben hun eigen karakter, van Little Italy en Chinatown tot Greenwich Village en Chelsea (market, galleries, chelsea hotel).
Don’t forget: een rustgevende wandeling op High Lane of met een huurfiets door Regent’s park (John Lennon – strawberry fields).
Een gouden raad: reserveer vooraf uw tickets. Er is geen laagseizoen.
Het goedkoopst is gebruikmaken van één van de city-passen: New York Citypass, NY Sightseeing Pass, New York Pass. Best vergelijken! Zelf heb ik gebruik gemaakt van de laatste.
Vanuit Penn-station sporen wij in 1u10 met de AMTRAK naar Philadelphia.
14 tot 15 mei: PHILADELPHIA:
Verblijf: Sheraton Philadelphia Downtown.
TIP: Het openbaar vervoer is niet uitgebouwd. Dus reken op een taxi of Uber van en naar het hotel.
Dit mooi hotel is centraal gelegen; in die zin, dat je zowel richting ‘historic city’ als de museum-lane alles te voet kan bereiken.
Philadelphia kamt blijkbaar met een zeer hoge criminaliteit, waar wij gelukkig niets van gemerkt hebben. Maar een gewaarschuwde vrouw of man ….
Phily is de start van ons historisch circuit. Het was immers de eerste hoofdstad van de USA, onder George Washington. Het historic district omvat dan ook het eerste ‘white house (Robert Morris Mansion), de parlementen en het prime court.
In de Independence Hall werd de eerste grondwet op 17 september 1787 getekend.
Van maart tot december moeten tickets met timeslot gereserveerd worden!
Je vindt al deze gebouwen in het ‘Independance National Historical Park.
Het nationaal symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid is de Liberty Bell van 1752.
Hier is het aanschuiven geblazen.
Bezoek ook het schilderachtige Elfretsch’Alley of het huis van Benjamin Franklin en Betsy Ross House. Betsy maakte de eerste Amerikaanse vlag.
Een tweede reden om Phily te bezoeken zijn de kunstmusea.
Vertrekkend vanaf Logan Square, met de prachtige met indianenfiguren versierde fontein,
vindt je achtereenvolgens in het Fairmontpark: the Barnes (grote verzameling hedendaagse kunst), het Rodin-museum en op het einde van de laan: het Philadelphia Museum of Art.
Een schitterende collectie, met onder meer de grootste collectie originele werken van Marcel Duchamps. Reden, waarom we voor dit museum gekozen hebben.
Voor het museum staat ook een indrukwekkend beeld van George Washington, maar ook het beeld van boks legende Rocky Balbao (met gezicht van Sylvester Stalone!).
Er valt natuurlijk nog meer te beleven, denk aan de grote foodmarket Reading Terminal Market, Chinatown, de populaire uitgangswijk rond South Street of een bezoek aan de 18e -eeuwse City Market. En dan zeker the Barnes of een bezoek aan de cel van Al Capone in de Eastern State Penitentiary. Maar dan heb je een extra overnachting nodig.
’s Middags halen wij onze huurauto op in het station voor een rondrit richting Lancaster.
De prachtige landbouwstreek Pennsylvania Dutch County is een regio van de Amish; een zeer conservatieve, diep religieuze gemeenschap. Zie de film Witness. Overal in deze regio kom je hen tegen in hun zwarte buggy’s. We bezochten Intercourse en Bird-in-Hand. Je komt meer te weten over hun authentieke levenswijze op de boerderij in The Amisch Farm & House nabij Lancaster. Maar het huis zelf was buiten het hoogseizoen niet toegankelijk. Jammer. Een alternatief is The Amish Village bij Strasburg.
Voor de tuinliefhebbers wil ik nog vermelden, dat er bij Phily verschillende tuinen liggen van de steenrijke familie Du Pont: Longwood Gardens (de belangrijkste), Nemours Gardens en Winterthur Gardens. Maar deze lagen buiten onze route richting Gettysburg!
15 tot 16 mei: GETTYSBURG:
Verblijf: Wyndham Gettysburg
Zou ik niet meer nemen. Het is een congres-hotel buiten het centrum en ‘zoals in ons geval’ was het restaurant zowel voor het diner als de lunch volledig voor de FBI-congressisten gereserveerd. En wij moesten naar een ondermaats café in het industrieterrein! We sliepen ook naast de buitenairco van het hotel; lawaai gedurende de ganse nacht.
Hier zien ze mij nooit meer!
De volledige dag is gereserveerd voor het bezoek aan de stad én het slagveld.
De Slag bij Gettysburg (1, 2 en 3 juli 1863) was een van de grootste veldslagen van de Amerikaanse Burgeroorlog en een van de grootste van het westelijk halfrond.
De slag begon met een confrontatie tussen 27.000 soldaten van het leger van Lee en 22.000 Noordelijke soldaten, die onder bevel stonden van generaal George Meade.
De Confederatie verloor in de Slag bij Gettysburg uiteindelijk bijna 5.000 man, terwijl het ruim 12.000 gewonden had te betreuren. Aan de kant van de Unie sneuvelden meer dan 3.000 soldaten en raakten er ruim 14.000 gewond.
Deze veldslag wordt gezien als het keerpunt in de burgeroorlog.
Bij de opening van de Evergreen-begraafplaats op Cemetery Hill sprak Abraham Lincoln zijn beroemde Gettysburg Address: government of the people, by the people, for the people.
Zowel het stadje als het museum zijn een noodzakelijk bezoek waard.
Het slagveld zelf wordt met de auto bereden. En je wordt er zeker stil bij.
We bezochten ook even de ‘farm’ van President ‘Ike’ Eisenhower.
Nadien rijden we door naar ons hotel in Woodstock, aan de voet van de Appalachen.
Bijzonder lekkere pizza’s gegeten in Italian Touch Pizza, in de omgeving van het hotel.
16 tot 17 mei: SHENANDOAH NATIONAL PARK:
Verblijf: Hampton Inn Woodstock
We zijn nu in de Bleu Ritch Mountains.
In het nationaal park liggen één der mooiste druipsteengrotten van Amerika: de Luray Caverns.
Luray biedt ook toegang tot Shenandoah National Park, een groot natuurgebied waar je kunt genieten van de Appalachen. Het park is het meest bekend vanwege de Skyline Drive, een 169 kilometer lange weg die de gehele lengte van het park bestrijkt. De weg biedt prachtige uitzichtpunten, maar is kronkelig en de maximumsnelheid ligt laag. J
e kunt de hele weg afrijden, maar als je een deel rijdt, krijg je ook een prima indruk. Wij reden van Luray tot Swift Run Gap. Bossen, bossen, bossen,… en slechts één groepje herten gezien!
We verlieten de scenic highway richting Charlottesville.
Dit is een mooi stadje in de wijnstreek en met een gezellige autovrije hoofdstraat.
We aten een excellente diner in Hamilton’s First&Main in East Main street!
17 tot 18 mei: VAN MONTICELLO TOT RICHMOND
Verblijf: Holiday Inn Monticello
Monticello was de verblijfplaats van President Jefferson. Hij stichtte hier ook de universiseit.
Hij was architect en woonde dan ook in een door hem ontworpen woning.
Na dit bezoek rijden we naar Richmond. Deze moderne stad was ooit de hoofdplaats van De Zuiderlijke confederatie en heeft dus ook de verblijfplaats van de toenmalige president, Jefferson Davis.
We bezochten ook het State Capitol, in 1788 gebouwd naar een ontwerp van Thomas Jefferson en het tweede oudste nog functionerende parlementsgebouw.
Vervolgens rijden we de Jamestown Discovery Trail richting kust, langs verschillende historische plantages; waar voornamelijk tabak werd geteeld: Sherwood Forest, Westover, Berkeley en Shirley Plantation.
18 tot 20 mei: THE COLONIAL PARKWAY
Verblijf: Best Western Williamsburg Historic District
Een ideaal gelegen hotel om te voet Colonial Williamsburg te bezoeken!
De Colonial Parkway is een route die de voor Amerika uitzonderlijke historische plaatsen Jamestown, Colonial Williamsburg en Yorktown met elkaar verbind.
Jamestown is de eerste permanente Engelse nederzetting gesticht in mei 1607 door kapitein John Smith; later geholpen door de indiaanse opperhoofdsdochter Pocahontas (film The New World). We bezoeken de archeologische plaats en het bijhorend museum, en het interessante openluchtmuseum ‘Jamestown Settlement’, dat een volledige reconstructie is van de nederzetting; inclusief de drie vaartuigen.
OPGELET: Dit is een nationaal park! Dus als je (zoals wij) een pas hebben, dan is die net als in Shenondoah, ook hier en in Yorktown te gebruiken.
Een Nationale parkpas kost $ 80,- en is gedurende een jaar geldig, voor één auto met inzittenden. Je kan deze ook al op voorhand aanschaffen. Niet vergeten, deze mee te nemen!
Williamsburg was tot 1780 de hoofdstad van Virginia.
De koloniale metropool werd door de familie Rockefellers in 1926 volledig gerestaureerd.
Nergens in Amerika waant men zich zozeer in de 18e eeuw. Gewoon prachtig!
De meeste gebouwen liggen langs de Duke of Gloucesterstreet. Enkel km wandelen terug in de tijd.
Het eindpunt van het historisch drieluik is het historisch stadje, slagveld en museum van Yorktown. Beroemd sedert er in 1781 een beslissende veldslag plaatsvond tussen de Britse troepen van generaal Cornwallis en de Frans-Amerikaanse troepen van markies De Lafayette en George Washington.
We hadden twee mooie en eigenlijk ook rustige dagen in de ‘historische driehoek’.
We aten heel lekker in volgende restaurants in de 18e eeuwse hoofdstraat:
- Josiah Chowning’s Tavern
- Berret’s Seafood Restaurant
Op doortocht naar de Amerikaans hoofdstad bezoeken wij Mount Vernon; de woonplaats van President Washington aan de Potomace en ook de plaats waar hij begraven ligt.
Weetje: de eerste presidenten hadden ook slaven.
De huurauto wordt ingeleverd op Ronald Reagan Airport en dan met de metro naar ons laatste hotel voor twee overnachtingen.
TIP: vraag hulp aan een local voor de metrotickets; want vrij ingewikkeld.
20 tot 22 mei: WASHINGTON DC
Verblijf: Holiday Inn Washington Capitol
Bijzonder goed gelegen hotel: op één straat verwijderd van ‘The National Mall’ en op 5’ van metrostation L’Enfant Plazza.
Dit metrostation geeft met buslijn 5A een vlotte verbinding met Dulles Airport!
In de metro werk je best met een dagkaart.
TIP: Gebruik op de Mall de ‘circulator’-bus!
Het is niet de bedoeling om hier een reisgids te schrijven.
Washington DC is uniek, veel rustiger dan NY, en heeft mijn voorkeur.
Maar je hebt minstens twee volle dagen nodig om de highlights te bezoeken; beter nog drie.
De hoofdas tussen het Capitool en het Washington Monument , ongeveer 4 km lang, en enkele parallelle straten omvatten de meeste musea uit de ‘Smithsonian’-groep, die allen gratis te bezoeken zijn. We hadden pech dat het National Air and Space-museum in restauratie was. Allen zijn meer dan de moeite waard. Ga zeker uit respect voor de ‘native people’ naar het National Museum of the American Indian (ook goed restaurant).
Als je in geschiedenis geïnteresseerd bent, bezoek dan zeker de National Archives met de originele ‘onafhankelijkheidsverklaring’ én de ‘eerste grondwet’, met erewacht (NIET fotograferen!).
Bovenaan de Mall ligt Capitol Hill, met naast het congresgebouw ook de Supreme Court en de Library. Het Capitool kan je mits reservatie bezoeken. Ga zeker naar de achterzijde voor mooiste foto’s (metro Capitol South).
Onderaan de Mall aan de ‘needle’, beginnen de ‘constitution gardens’, met alle belangrijke eremonumenten voor presidenten vb. Lincoln Memorial, en de oorlogsgedenktekens. Zeker het Korea-monument is prachtig. Ga ook tot het Maarten Luther King-monument, om eer te bewijzen.
Uiteraard kan het ‘White House’ – de presidentiële ambtswoning – niet ontbreken.
Voor de voorzijde neem je metrostation McPherson Square!
Het Smithsonian American Art Museum en de National Portrait Gallery (staatsportretten van de presidenten) liggen in Penn Quarter. Daar is ook het Ford’s Theatre waar op 14/4/1865 president Lincoln werd vermoord.
De dag werd afgesloten met een bezoek aan de graven van de Kennedy’s op het immense Arlington National Cemetery (252ha, meer dan 330.000 militaire graven) en een wandeling door M-street in het pittoreske Georgetown.
De volgende dag bezoeken we nog enkele musea:
Moderne kunst in het Hirshborn museum zoeken (vergeet de beeldentuin niet!).
En een schitterend overzicht van alle kunststrekkingen in de West Building van de National Gallery of Art. De East Building was gesloten voor renovatie.
Meer dan de moeite is de Philips Collection (een beetje buiten het centrum in Kalorama) maar deze moeten we laten, door tijdsgebrek. Een extra dag was ontspannender geweest.
TIP: Voor wie al na 12 dagen heimwee heeft naar België kan altijd in het restaurant van de echtgenoot van VTM-journaliste Greet de Keyser terecht: Belgacafé.
POLEN: PRACHTIGE STEDEN, MEER DAN EEN ONTDEKKING WAARD
Reeds twee keer uitgesteld. Maar eindelijk is het ervan gekomen.
Van 6 tot 19 oktober 2021 op stedentocht dwars door Polen:
Van Gdansk naar Torun en de hoofdstad Warschau.
Daarna via Czestochowa naar Krakau.
En met een tussenstop in Zakopane richting Wroclav.
Door familale omstandigheden moesten wij onze oorspronkelijke riesroute wat inkorten.
We zouden vanuit Gdansk het Ostroda-Elnlag-knaal afgevaren zijn, om dan door te trekken
naar de Mazurissche meren, voor een bezoek aan het Oostfront-hoofdkwartier van Hitler,
de Wolfschanze (aansalg Von Stauffenberg).
Daarna gingen wij doorrijden naar Bialystok aan de Wit-Russche grens voor een wandeling
in het enige Europese oerbos van Bialowieza.
Dit is de woonplaats van de Europese bizon, de Wisent, en de Przewalski-paardjes;
maar ook wolven, lynxen, elanden en bevers zijn van de partij.
Tijdens onze rondreis logeerden wij in de volgende hotels; niet alleen kwalitatief in orde
maar ook alle op haalbare wandelafstand van elk centrum:
- Scandic Hotel Gdansk
- Hotel Polonia Palaze Warszawa
- Metropolitan Boutique Hotel Krakow
- Grand Hotel Stamary Zakopane
- Scandic Hotel Wroclaw
Speciale vermelding én dank: ondanks het feit dat we geen annulatieverzekering hadden,
hebben alle hotels een coronavoucher gegeven!!
Het is niet de bedoeling om hier reisgidsen over te schrijven;
toch geven we enkele to do's!
GDANSK
Op de Westerplatte werd het eerste schot van WO II gegeven en op de scheepswerf van Solidarnosc
werd de val van het communistisch blok ingeluid. De stad werd volledig heropgebouwdna WO II.
De Koninklijke Route en de Lange Kade, met de middeleeuwe kraan, zijn uiteraard de blikvangers
van deze Hanzestad, die duidelijke Hollandse invloeden heeft.
Bezoek zeker het Museum van de Tweede Wereldoorlog.
Op een klein uurtje rijden buiten de stad, ligt de machtige burcht van de Teutoonse ridders: Malbork.
Zie Alden Biesen in eigen land.
Bezoek ook eens het mooie badplaatsje Sopot, met de houten pier.
Bij dit plaatsje vind je ook de kathedraal van Oliwa, met een indrukwekkend orgel (ieder uur een concert).
Op doortocht bezoeken we het Unesco-stadje TORUN; geboorteplats van Copernicus.
Met de prachtige gebouwen op de markt en de gedeeltelijk bewaarde stadsmuur, ademnt de stad de middeleeuwen.
WARSCHAU
Na de volledige verwoesting door het Duitse leger na de 'Opstand van Warschau' werd de stad heropgebouwd.
Nu is het een statige hoofdstad.
We logeerden aan het Cultuurpaleis - een Stalin-building - en konden zo
via de voetgangers- én uitgangsstraat Chmielna aansluiten op de Koninklijke Route.
Deze loopt via de universiteit en statige paleizen tot de ommuurde oude stad.
Musea die je zeker moet bezoeken zijn:
- Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden (de opstand in het Ghetto van Warshau 19/4/1943)
- Museum van de Opstand van Warschau (1/8/1944)
Trek tijd uit om de parken en paleizen van de stad te ontdekken: onder andere:
- het Lazienki-park, met het Belvedère en het Paleis op het Eiland
- het barokke Wilanow-paleis en de tuinen van Koning Jan III
De parken en het museum van de opstand doe je best per auto.
Op doortocht bezoeken we Czesjochowa, het klooster van Jasna Gora en de Zwarte Madonna.
Het pelgrimsoord trekt zo'n 5 miljoen pelgrims aan in dit sterk conservatief katholiek land.
Verder trekken wij door het prachtige landschap van de Poolse Jura, via de Route van de Adelaarsnesten
en het nationaal park Ojcow; met de 14e eeuwse kasteel Pieskowa Skala van Kazimierz de Grote.
KRAKOW
De middeleeuwse hoofdstad van het koninkrijk Polen is vrijwel ongeschonden uit WO II gekomen,
omdat het het hoofdkwartier van de Nazi-bezetter was.
De middeleeuwse grandeur van deze stad is alleen al een citytrip waard.
De oude stad verken je door vanaf de Barbacanepoort de Koninklijke Route te volgen over de Grote en Kleine Markt,
met z'n prachtige Laknehal en zo naar de burchtheuvel te lopen voor een bezoek aan de Wavelkathedraal en het Koninklijk Slot.
Ga zeker iets drinken in de art-nouveau Kelder van Michalick in de winkelstraat Ulica Florianska.
En vergeet de Hejnal-seremonie niet stipt om 12u op de bovenste verdieping van de hoogste toren van de Mariakerk!
Zonder twijfel is de oude joodse wijk Kazimierz de gezelligste van de stad.
Synagogen en smalle straatjes beheersen de wijk. Teveel goede restaurants om op te noemen!
Het Museum voor Hedendaagse Kunst van Krakau (MOCAK) in de buurt is een bezoek waard
en ligt naast de emailfabriek van Oskar Schindler.
'Arbeid macht frei'
Wat echter de meest beklijvende ervaring ooit voor mij geweest is (en zal blijven)
is het bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz I en Birkenau.
Hoe kan de mensheid leven met het feit dat in vijf jaar tijd meer dan 1.100.OOO mannen, vrouwen én kinderen vermoord werden,
waarvan 900.000 op de dag van hun aankomst in de 4 gaskamers.
Ik kan onmogelijk het verdriet en de plaatsvervangende schaamte beschrijven die ik voelde als je de weg loopt
die duizend mensen voor mij gedaan hebben tussen de rangeerplaats en de dood.
Of de aanblik van de bergen schoenen, of de haren, ...
En nog heeft men het niet geleerd!!!
Het was de enige druilerige dag van de reis; enig lichtpuntje zon zou totaal ongepast geweest zijn!
Gelukkig van een totaal andere orde is de Zoutmijn van Wielizka.
Deze steenzoutmijn was al in de 10e eeuw in bedrijf en is een uniek bezoek.
Op een diepte van 800 meter leer je over 3 km alle aspekten van de zoutwinning.
Zout dat het goud uit de middeleuwen was; gezien het enorme belang voor de voedselbewaring!
Hoogtepunt is zonder twijfel is de 45 meter lange grote zaal met de St.Kinga-kapel.
ZAKOPANE
Op 100km van Krakow ligt Zakopane aan de voet van de Karpaten.
Zelden zo'n toeristische drukte gezien (het Poolse Blankenberge!). Op de koppen lopen tussen de souvenierswinkeltjes.
Je kan dus raden dat de weg heen en terug allesbehalve een lachtertje is!
Gans de regio van Klein Polen wordt gekenmerkt door traditionele houten Zakopaner-architecteur, o.m. in Chocholow.
Maar ook de verschillende houten kerkjes zijn de moeite, zeker de kerk van de Aartsengel Michaël in Debno.
Koppel dit aan een bezoek aan de burcht van Niedza boven het meer van Czorsztyn en de vlottocht door de kloof van Dunajec.
De laatste hebben wij door tijdsgebrek moeten schrappen.
We hebben wel de terugtocht van duizenden schapen vanuit het gebergte naar hun winterverblijven meegemaakt.
Spectaculair!Zeker als je er met je auto middenin staat.
Dan volgt een (te) lange doortocht naar onze eindbestemming Wroclaw (Breslau).
We hebben na de terugweg richting Krakau een stop ingelast naar de versterkte benedicteinerabdij van Tyniec
en het barokklooster van de Karmelieten in Bielany in het Wolski-bos (gesloten!).
Tussen Katowice en Wroclaw hebben we de route van de gotische kerken gevolgd, o.a. Malujowice(gesloten!)
en hebben we de benen gestrekt in brzeg voor een korte fotostop aan het 16e eeuwse renaissance stadhuis.
WROCLAW
Noem het gerust het Poolse Venetië of de 'kabouterstad'. in de volledige stad vind je zeker 400 prachtige kabouterbeeldjes
geplaats door de verzetsbeweging Het Oranje Alternatief. Er zal wel een specifieke wandeling voor zijn.
De toeristische gedeelten kan je omvatten met de markt en het prachtige raadhuis, het gebied rond het Zandeiland en de oude stad
en de wijk van de Jahrhunderthalle, met de Japanse tuin.
Het Panorama van de slag bij Raclawicke is zeker de moeite, maar was die dag bij ons gesloten.
En vergeet het fotogenieke Straatje van de Oude Slagerijen niet.
In de regio is nog meer te zien, maar dan moet je wel wat meer vakantietijd inlassen:
de Protestantse houten vakkerken van Swidna en Jawor, Slot Fürstenstein, het Nazi-tunnelproject Riese (ondergrondse stad Osowka).
DENEMARKEN: HOMELAND OF THE VIKINGS!
Een veilige rondreis in coronatijd.
In coronatijd was het wat uitzoeken welke bestemming we in Europa konden riskeren om met voldoende veiligheid de koffers te pakken.
Een autorondreis naar Denemarken was de meest haalbare kaart: groen op de Europese Covid-kaart.
Denemarken kan je landschappelijk wat vergelijken met een lichtglooiend Nederland met af en toe wat uitschietende hoogtemeters.
Ik moet eerlijk bekennen dat het nu niet onmiddellijk op mijn ‘to see’-lijst stond. Voor het echte Scandinavië zijn Noorwegen en IJsland ex aequo numero uno.
Kon het mij landschappelijk niet direct bekoren; cultureel én historisch had het wel heel wat te bieden.
En Kopenhagen is een aantrekkelijke stad, met vooral veel moderne architectonische pareltjes.
Toch heeft corona nog roet in het eten gegooid, want mijn echtgenote Ginette, had bijzonder last van nevenwerkingen op de tweede Pfizer inenting,
zodat we directer zake vanuit Ribe huiswaarts moesten om een cardioloog te raadplegen.
Uiteindelijk zijn we diezelfde week nog teruggekeerd: tweemaal Denemarken voor de prijs van één.
Het voordeel van de door- en heenreis tweemaal te maken, is dat we een aantal Duitse steden telkens met één overnachting bezocht hebben:
de eerste maal richting Ribe: Hamburg, Bremen en Osnabrück; de tweede keer richting Kopenhagen: Munster als tussenstop, Lubeck en Hannover.
Allen steden die een mooie stadskern hebben. Bremen én Lubeck zijn de highlights.
Bij de eerste rit naar Denemarken hebben we maar één dag in het land doorgebracht op weg naar Ribe, langs de Waddenkust.
Het grensplaatsje Tonder, het schiereiland Romo en uiteindelijk het gezellig middeleeuwse Ribe; dat beschouwd wordt als de oudste plaats van Scandinavië.
Bij de tweede rit zijn we in de andere richting vertrokken: met een nachtje in de Ganzestad Lubeck, naar de overzet in Putgarden.
Om zo via de (schier)eilanden richting Seeland en de hoofdstad Kopenhagen te rijden.
Info over de ferry vind je hier: https://www.scandlines.com/prices/puttgarden-rodby/
We sliepen achtereenvolgens in deze hotels
- Hotel Nora Copenhagen Kopenhagen
- Hotel Sleep2Night Helsingor
- Hotel Knudsens Gaard Odense
- Hotel Kolding Kolding
- Motel Viborg Viborg
- Milling Hotel Ritz Aarhus
Bij de eerste rit sliepen wij in Ribe in
- Storkesoen Ribe Holiday Cotages
Enkel het hotel in Aarhus lag in het centrum.
Bij een volgende citytrip naar Kopenhagen zou ik het Scandic Front kiezen.
De fietsstad Kopenhagen is gewoon schitterend.
Uiteraard zijn er de verschillende bezienswaardigheden zoals Amalienborg,Frederiks Kirke, Slot Rosenborg, de Storget....
Enkele ervaringen:
- Een bijzondeer mooie manier om vooral de ultramoderne architectuur vb. opera, bibliotheek, ...te ontdekken is een rondvaart vanuit Nyhavn.
- In Vrijstad Christiana houden ze niet van filmen en fotograferen.
- Reken op een stevige wandeling vanuit het centrum naar de (zeer) Kleine Zeemeermin.
TIP: Zeker als iemand een vakantie concentreert op het noord westen van Seeland is de Copenhagen Card een absolute aanrader.
Niet enkel voor het openbaar vervoer en de bezienswaardigheden in de hoofdstad Kopenhagen zelf,
maar zeker en vast ook voor de volledige westelijke regio, van Roskilde tot Helsingor!
Denemarken is het land van de Vikings:
We bezochten het vikingmuseum in Roskilde, het fort Trellenborg van Harald Blauwtand, de Jellingstenen van Gorm de Oude en de nederzetting van Fyrkat.
Denemarken is een kastelenland:
De koninklijke kastelen van Kronborg, Fredensborg en Frederiksborg.Slot Egiskov met de prachtige tuinen. Het 15e eeuwse Koldinghus.
Denemarken telt mooie kerken:
De koningsgraven in de Roskilde Domkirke. Fanefjord Kirche. Ringsted. Het klooster van Soro met het graf van bisschop Absalon (in renovatie!).
De ronde kerk van Bjernede. Fjenneslev kirche met de runesteen.
Deense moderne kunst in het Louisiana bij Kopenhagen, het ARoS in Aarhus of het museum Jorn in Silkeborg.
De prachtige Deense natuur, grotendeels vlak:
De waddenzee. Uiteraard de fjorden. Mols Bjerge. De Himmelberg.
We hebben op de Kleine Belt bruinvissen gespot op een cruise vanuit Middelfart. Doen!
En dan die originele stadjes zoals Ribe (de oudste van Scandinavië), Odense (Andersen, Montergarden),
Kolding met de historische stadjes Faaborg, Christiansfeld, Handerslev (drie op n rij).
Of het witte vissersdorpje Gilleleje (lekkere fish and chips).